Schoolboeken project

Kinderen in Albanië gaan op 3 jarige leeftijd meestal naar een kleuterschool. Daarna op 6 jarige leeftijd naar de lagere school, waarmee de leerplicht begint. Deze lagere school heeft negen klassen waardoor een kind dus op 15 jarige leeftijd naar de middelbare school gaat. Deze duurt nog eens 3 jaar. Daarna is het mogelijk om een staatsuniversiteit te volgen, mits je resultaten goed waren.

Veel kinderen gaan alleen naar de lagere school. De middelbare school is te duur en de kinderen moeten aan het werk. Wij proberen kinderen met het schoolboeken project te helpen de lagere en middelbare school te volgen. We helpen de armere gezinnen die niet in staat zijn de schoolboeken en andere schoolspulletjes voor hun kinderen te kopen. In Albanie koop je de boeken, ook voor de lagere school. Deze kosten zijn ongeveer 40 euro per kind. Als er drie schoolgaande kinderen zijn in een gezin gaat er een maandsalaris op aan de aanschaf van schoolboeken en materialen zoals schriften, pennen, een tas en kleding.

We volgen de kinderen die we helpen en vragen naar hun resultaten en bemoedigen ze om goed hun best te doen zodat ze als ze ouder zijn een baan kunnen vinden die hen de mogelijkheid geeft een beter leven te leiden dan hun ouders en voorouders. We zien de resultaten in de vijf jaar dat dit project loopt. De kinderen zijn gemotiveerd en de ouders zien hoe belangrijk het is om hun kinderen kansen te geven. Samen met hen willen we die kansen bieden.